Kind van de bergen

De haflinger wordt reeds sinds eeuwen in het Alpengebied gefokt. Vanaf de geboorte van de eerste officieel geregistreerde haflingerhengst Folie (1874), kan er gesproken worden van een min of meer georganiseerde fokkerij. Het fokkerij-gebied bestreek toen vooral de provincie Tirol, toen deel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk (K.u.K.). Na de splitsing van Noord-Tirol (Oostenrijk) en Zuid-Tirol (Italië), bevond de sterkste populatie zich in eerste instantie ten zuiden van de Alpenkam, maar al snel nam Noord-Tirol de leiding door middel van een sterk georganiseerd fokbeleid. Na WO II versterkte Noord-Tirol zijn positie nog door een uitermate streng selectiebeheer en werd er verder gefokt en geregistreerd in een gesloten stamboek volgens de 7 vaderlijnen.

De A-lijn gaat terug op de hengst Anselmo  (1926), B op Bolzano (1915), M op Massimo (1927), de N-lijn kreeg de naam van basishengst Nibbio (1920). De S-lijn heeft als stamvader de hengst Stelvio (1923), de ST gaat terug op Student (1927) en de W-lijn werd gesticht door de aangenomen private hengst Liz. Willi (1921).

Nog steeds krijgen de hengstveulens een naam beginnend met de letter van hun vaders bloedlijn, de merrieveulens worden naar de bloedlijn van hun moeder genoemd.